Educatieve video's


Educatieve video's

Introductie

Video is een medium dat nog niet zoveel wordt ingezet binnen onderwijs instanties. Dit heeft onder andere als reden dat het veel tijd en geld kost om te produceren en vaak ontbreekt het aan kennis. Wat over het hoofd wordt gezien is dat op de lange termijn video vaak juist tijd en ruimte geeft. Het biedt de mogelijkheid aan studenten om zich beter voor te bereiden op colleges waardoor een last wegvalt bij docenten en begeleiders. Daarnaast kun je op een dieper niveau de stof benaderen. 
Ik heb mij gespecialiseerd in video met betrekking tot onderwijs en help je graag op weg met het hele proces van nadenken over de toepassing binnen jouw college, tot oplevering van mooie video’s waar je hopelijk de komende jaren mee vooruit kunt. 
Naast “normale” video’s ben ik ook groot voorstander van interactieve video, omdat interacties een grote invloed hebben op de betrokkenheid van studenten en daarmee ook de retentie van de video’s. Hierdoor worden de video’s leuker om te kijken en leer je ook nog eens meer. 

Ervaring

Videospecialist
De afgelopen drie jaar werkte ik voor de universiteit van Leiden als videospecialist. Daar heb ik veel didactische ervaring opgedaan op het gebied van video. Het laatste jaar was volledig gericht op het ontwikkelen van didactische video’s voor de voorbereiding van practicumonderwijs. 
Expertise
In samenwerking met SURF, Universiteit Leiden en LabBuddy en een team van professoren op het gebied van biofarmaceutische wetenschappen, geleid door Marjo de Graauw, heb ik uren gebrainstormd, interactieve video’s opgenomen en gemonteerd die dienen ter voorbereiding op praktische laboratoriumexperimenten en algemene labveiligheid voor studenten.
Lees meer over dit project in dit officiële nieuwsartikel van de Universiteit van Leiden. 
Educatieve video bibliotheek
Naar aanleiding van het hierboven genoemde project, hebben we een enorme bibliotheek met onderwijs gerichte inhoud gecreëerd die gratis te gebruiken is voor educatieve doeleinden. 
Partner(s)
Samen met Labbuddy zet ik mij in voor een praktische omgeving waar studenten op een speelse en intüitieve wijze hun labwerk kunnen voorbereiden. Meer over LabBuddy en onze samenwerking vind je hier.
Video opname door Amber Gerritsen

Foto genomen door Annelien Zweemer tijdens een van onze opnamedagen. Ik film het experiment vanaf de zijkant, terwijl een van de professoren een atribuut vasthield om eventueel vallend licht van de lamp tegen te houden. 

Interactieve video – Western blot experiment
Hier is een voorbeeld van een interactieve video die we gemaakt hebben
over het Western blot experiment. Deze video volgde nadat de leerlingen eerst
alle individuele instructievideo’s voor het Western blot-experiment hadden
bekeken. Het diende als een interactieve en analytische samenvatting van alles
wat ze tot dan toe hadden geleerd.
Wordt de video niet getoond? Bekijk hem dan hier.

Waarom (interactieve) video?

  • Voorbereiding
    Video helpt leerlingen zich voor te bereiden op hun praktische activiteiten. Dat betekent dat u vaak minder ondersteunend personeel ter plaatse nodig hebt en dieper op de inhoud van uw les kunt ingaan als de leerlingen voorbereid zijn. 
  • Eigen tempo en tijd
    Video geeft de mogelijkheid om in eigen tempo en in eigen tijd te leren. Het kan gepauzeerd, afgespeeld en opnieuw bekeken worden, totdat de leerling de stof begrijpt. Het kan ook worden bekeken na een activiteit ter herhaling.
  • Oog voor details
    Video kan processen uitleggen en details laten zien die normaal gesproken niet worden waargenomen.
  • Betrokkenheid
    Interactiviteit betekent meer betrokkenheid van de leerlingen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het toevoegen van interactieve momenten aan uw video’s de betrokkenheid van de leerlingen vergroot en hun aandacht voor de stof verhoogt. Het is ook een geweldige manier om fouten te overdrijven, om zo leerlingen zich er meer bewust van te maken en ondertussen wat humor toe te voegen.
  • Analytische vaardigheden
    Interactiviteit kan een analytische laag toevoegen door vertakkende verhaallijnen, ook wel keuzemomenten genoemd, aan uw video toe te voegen. Dit kan leerlingen helpen het effect van hun acties te zien en van hun fout te leren.

Waarmee ik kan helpen

Didactisch advies voor het gebruik van onderwijsvideo’s
Brainstormsessies over de inhoud en opzet van (educatieve) video’s, leidend tot een goed georganiseerd script
Video’s opnemen in een praktische omgeving, zoals een laboratorium, zo nodig met meerdere camera’s
Professionele video bewerking
Interactie toevoegen aan de video’s met behulp van H5P, of de software van uw eigen instelling
Opnemen en uitvoeren van voice-overs voor de video’s

Interesse?

Neem contact op voor een gratis online of live intake, om te kijken hoe we elkaar kunnen helpen.

visualproductions@ambergerritsen.nl

+31653977314

Amber Gerritsen
+31653977314
visualproductions@ambergerritsen.nl
KvK 89473523

All rights reserved ©Amber Gerritsen Visual Productions

nl_NL_formal